Светла Енчева

Home > Човек на годината 2011 > Светла Енчева

Мотиви

Светла Енчева е магистър по философия от СУ „Св. Климент Охридски“, била е и асистент по социология в ЮЗУ „Неофит Рилски”. В момента е част от екипа на Центъра за изследване на демокрацията и води свой блог. Занимава се със защита на човешките права. Има силна гражданска позиция против дискриминацията и активно участва в борбата с корупцията в образованието. Конкретният повод за тази номинация обаче е кауза, която тя прие присърце и за чиято щастлива развръзка спомогна. Става въпрос за Тереза Боро – едно дете, което от тази година няма да расте без баща и то благодарение на усилията на г-жа Енчева, която организира кампания за събиране на средства, за да могат Венцислава Боро и дъщеря й да заминат за Нигерия. Това беше един конкретен казус – на нигериеца Джони Боро, който от 2004 г. не може да получи бежански статут, за да заживее в България със семейството си. Казусът е показателен за състоянието на законодателната и административната система в България по отношение на бежанците и имигрантите – сериозен проблем, неглижиран както от държавата, така и от голяма част от обществото.

Светла Енчева вече е „Човек на годината“ за едно семейство, което се събра, благодарение на нейните усилия, затова смятам, че спечелването на наградата би бил най-естественият завършек на тази история.

Допълнителна информация:
През 2004 г. Джони Боро влиза в България, запознава се с Венцислава Боро и сключват брак, имат дете. Отказан му е статут на бежанец. През 2006 г. е затворен в Бусманци, издадена е заповед за депортация и му е наложена 10-годишна забрана да влиза в България. През март 2007 г. е освободен от Бусманци, завежда дело срещу забраната да влиза в страната ни и го печели. Налага се да се върне в Нигерия и да кандидатства да виза. Българското представителство в Нигерия му отказва такава. Светла Енчева дава идея на Венцислава да замине в Нигерия заедно с дъщеря си, за да не бъде семейството разделено. Чрез благотворителната си кампания г-жа Енчева успява да събере пари за самолетните билети на Венцислава и дъщеря й до Нигерия, които тръгват натам през октомври 2011 г. Чрез същите благотворителни акции са събрани и парите за виза на Венцислава. Кампаниите включват: набиране на дарители чрез Фейсбук, благотворителна продажба на кукли и бижута, благотворителни четения – успява да събере общо 1645 лв.

Светла Енчева води свой блог – публикациите й са предимно на обществено-политическа тематика: http://svetlaen.blogspot.com/

Номинирана от Гергана Мичева

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva