Светла Енчева

Home > Човек на годината 2010 > Светла Енчева

Мотиви

Светла Енчева се оттегля със следните мотиви:

Бих желала да си направя отвод, тъй като искам онези, които биха гласували за мен, да подкрепят Валерия Иларева. През последната година тя постигна неимоверно повече от мен в областта, в която и двете се борим. Не бих желала да се явявам като отклоняващ гласове фактор.

Номинациите:

За организацията на протеста пред Бусманци на 06.06.2010 г., както и за дейността й по медийното отразяване на случая Аревик Шмавонян.

Номинирана от Лиляна Цьош

Светла е Приятел. Пожелавам такъв приятел на всеки човек, работещ за гражданска кауза – ще получи много морална и практична подкрепа, широко разбиране и гласност. Казвам го от личен опит. През последната една година Светла Енчева категорично застана зад каузата на имигрантите в България и това се усети – повдигането на въпроса за чужденците като музикалния Ола, живеещи от дълги години „нелегално” в България, победата на гражданското общество по случая на Аревик и Давид, организирането на митинга в Бусманци на 06 юни 2010 г. и кампанията за промени в закона за чужденците са само видимите примери. Светла умее да обединява и мобилизира хората. Като истински лидер-революционер, тя отказва лично признание, за да може да спечели каузата.

Много са причините да номинирам Светла Енчева за Човек на годината, но конкретната причина, поради която искам да го направя, е разтърсващо смелата й публикация на 06.06.2010 г.: „Малко са ви били“:
„[…] Уважаеми биячи, това съм аз. Чувам, че имате списък със снимки на хората, които смятате да набиете. Сега можете да добавите и тази снимка.
[…] Уважаеми биячи, не ме е страх от това, че познавате лицето ми. Колкото повече лица познавате, толкова по-малко от тях ще можете да биете.
Уважаеми биячи, наричам ви уважаеми, защото и вие сте хора. С изключение на това, не ви уважавам. Не уважавам и насилието (нали уточних, че съм хипар). Не уважавам и национализма. Не уважавам и неонацизма.”

Това бе изключителен пример на опълчване срещу страха, солидарност и уважение към човешкото достойнство. Тази постъпка на Светла я направи в моите очи Човек завинаги!Номинирана и от Валерия Иларева

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva