Съветът на жените бежанки в България

Home > Човек на годината 2013 > Съветът на жените бежанки в България

Мотиви

Ръководен от Линда Ауанис, Съветът на жените бежанки в България от години подпомага новопристигнали в страната ни хора търсещи убежище, както и такива, които вече са получили статут, но се нуждаят от подкрепа. През януари 2013 г. Съветът на бежанките организира специално обучение за жени-бежанки по изключително важни теми като семейно планиране, домашно насилие и права на децата.

Съветът на бежанките е изключително ценна организация, защото е съставена от хора, които вече преминали през всички процедури в страната, знаят точно от какво имат нужда други жени-бежанки като тях. Така например, чрез доброволци, те осигуряват превод, когато някой има нужда да отиде до поликлиниката или пък организират акции за даряване на домакински съдове. По този начин, чрез малки на вид дейности, те по своебразен начин ги овластяват, като им дават инструменти, за да подобрят положението си.

Искам да номинирам Съвета на жените бежанки, защото те полагат множество усилия да подпомагат ежедневните нужди на едни от най-уязвимите хора сред търсещите убежище – жените-бежанки и по този начин успяват да направят почти изцяло враждебната обстановка в страната ни поне малко по-добра.

Сайтът на Съвета на жените бежанки в България е www.crw-bg.orgНоминирани от Мирела Заричинова

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva