Вели Караахмед

Home > Човек на годината 2013 > Вели Караахмед

Мотиви

Вели Караахмед е български мюсюлманин, който беше един от пострадалите мюсюлмани, когато през симпатизанти и депутати на партия Атака нападна джамията в София по време на петъчната молитва. Омерзен от бруталното ислямофобско и расистко нападение Вели не се отказва, а се опитва да намери справедливост. През декември 2011 г. той подава молба в Прокуратурата да бъде признат за жертва и да участва като частно лице в наказателното производство. Отказвайки му достъп до правосъдие, българските власти реално отричат престъплението и се опитват да укрият ислямофобския мотив по него. Така отказват да признаят и съответно ефективно да разследват нападението.

След като не получава справедливост, дължима му от българските власти, г-н Караахмед се обърна през 2013 г. към Европейския съд по правата на човека. По този начин един човек, станал жертва на неистова ислямофобска агресия по време на нападението и след това – поради отношението на българските власти, въпреки всичко се изправя срещу целия държавен апарат и съди страната ни. Човек, който застава с името си и се бори за справедливост не само за себе си, но и за цялата мюсюлманска общност в страната.

Мисля, че се нуждаем от повече такива светли примери на смелост и доблест. Затова и бих искала да номинирам г-н Караахмед за наградите Човек на годината.

Делото на г-н Караахмед пред ЕСПЧ се води с помощта на БХК. Повече за него можете да намерите на сайта на БХК.Номиниран от Мирела Заричинова

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva