Венелина Попова

Home > Човек на годината 2010 > Венелина Попова

Мотиви

Венелина Попова е журналист с 20 годишен стаж в БНР, като кореспондент в Стара Загора. Тя е от малкото кореспонденти не само в националното радио, но и в другите медии, които винаги са се занимавали с разследваща журналистика и защита правата на гражданите.

За нейната гражданска позиция и защита на обществения интерес Венелина некократно е давана под съд именно заради журналистическите си разследвания, като последното й дело беше на 19 октомври т.г., което тя спечели в СРС. Софийският районен съд призна за невинна кореспондентката на БНР в Стара Загора Венелина Попова по делото, което бизнесменът Венцислав Драганов заведе срещу нея за клевета.

Старозагорският бизнесмен заведе дело срещу журналистката заради изявлението на Венелина Попова в ефира на БНР, че “лицето, свързано с фамилията Масларови, което имаше общи фирми с тях – Венцислав Драганов, бивш служител на Държавна сигурност, е бил задържан преди два дни при акция на НСБОП за това, че е заплашвал директора на Регионалната инспекция по труда Камен Маринов да мълчи при разследването на скандалната сграда на МТСП в Стара Загора“. Изказването е излъчено на 4 септември миналата година по националното радио. Това е само щрих от биографията на Попова.Тя е е носителят на наградата за гражданска доблест през 2007 г., която се присъжда от фондация “Свободна и демократична България“ и нейния основател и председател Димитър Паница. Наградата се връчва за втори път и по условие се дава на личност, на групи граждани или граждански организации, които са пример за висок обществен морал и почтеност, самоотверженост и вдъхновение.

Номинирана от Зелма Алмалех

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva