Живка Александрова

Home > Човек на годината 2015 > Живка Александрова

Мотиви

Номинирам Живка Александрова за човек на годината, заради смелостта ѝ да застане срещу нарушенията в системата на майчини грижи и да заяви ясно, че такова отношение към майките и новородените им бебета е абсолютно неприемливо.

Преди по-малко от месец Живка заведе дело срещу болницата, в която е родила третото си дете. Тя споделя, че по време на раждането е било нарушено правото ѝ на информирано съгласие, никой не ѝ е обяснил какво се прави с тялото ѝ и защо. Също така е открила, че самата бланка за информирано съгласие е била подписана от друг. След раждането е била разделена от бебето си, без да има информация какво се случва и защо и без да има медицински показания за тази раздяла.

Историята на Живка не е единствената. Много жени споделят за подобно отношение към тях и бебетата им в болницата, но Живка е една от малкото родилки, която е готова да застане срешу системата и да се бори. Защото, както тя самата казва: „Аз не искам да забравям, защото след няколко години на същата тази родилна маса ще бъде някоя от дъщерите ми и искам да живея с мисълта, че съм направила всичко по силите си, за да им спестя това, което не успях да спестя на себе си.“

Номинирана от сдружение ``Родилница``

jivka

НОМИНАЦИЯ

Човек на годината 2015

Гласуване за Човек на годината 2015

5 неща, които можете да направите в подкрепа на каузата на Живка:

  1. Информирайте се, четете и знайте максимално ясно какво Ви предстои в родилна зала и по време на престоя в болницата. Не очаквайте да получите тази информация на място, защото се случва изключително рядко. А да сте неподготвена е предпоставка за злоупотреби с Вас и правата Ви.
  2. Повече за правата Ви, като раждаща, можете да научите тук. Посетете и сайта на „Родилница“, където ще намерите много полезна и важна информация.
  3. Не се предавайте пред авторитета на лекарите и медицинския персонал, ако смятате, че не са прави в решенията си и ако към вас се отнасят грубо и неуважително. Те са там, за да Ви помогнат да родите, не за да раждат вместо Вас. Не мълчете! Не навеждайте глава! Заявете ясно и категорично желанията си! Покажете, че познавате правата си! Това в повечето случаи е достатъчно, за да си спестите редица неприятни преживявания.
  4. Ако правата Ви са били нарушени, ако сте срещнали грубо отношение, ако да Ви обиждали и са се отнасяли зле с вас – ЖАЛВАЙТЕ СЕ! Пишете до ръководството на болницата, до НЗОК и съответните РЗОК, до Изпълнителна агенция „Медицински одит“ към МЗ, до Етичната комисия по професионална етика, можете да пишете дори на националния омбудсман. Повече за възможностите за подаване на жалби можете да намерите тук.
  5. Разкажете историята си в този сайт. Не я премълчавайте и не страдайте сами от раните и спомените си. Помагайте и на другите да бъдат подготвени и осведомени за раждането. Показвайте им пътя, по който могат да противодействат на системата и някой ден… някой ден всичко това ще бъде само лош спомен от близкото минало.

Всяка раждаща жена заслужава уважение, добро отношение и зачитане на правата ѝ на пациент и човешко същество. Не позволявайте нищо по-малко от това! Не се примирявайте със статуквото! Не си повтаряйте, че всичко ще свърши, че е само за ден-два и че след това ще се „спасите“. Някой ден, децата ни ще ни бъдат благодарни, за всичко, което сме постигнали в тази посока. Просто трябва да вдигнем глави и да застанем срещу това. ЗАЕДНО!

Живка Александрова

Как директно да подкрепите каузата на Живка?

Доброволчество

Доброволец по каузата за отстояване правата на родилката може да бъде всяка една жена, претърпяла насилие по време на раждане, грубо отношение и нарушаване на правата ѝ. Това е тема, касаеща голям процент от раждащите жени у нас и единственият начин да противодействаме на случващото се е да не се примиряваме и да търсим начини директно да се защитим сами себе си, а косвено и всички след нас.

Финансови дарения

Родилница“, дейността, която развива и хората, които стоят зад нея заслужават всяко едно дарение, което би могло да съдейства за каузата.

Copyright Human of the Year ~ Created by MazeLabs ~ Illustrations by Dessy Baeva