Skip to main content
Наградата 2012НовиниНосители

Номинациите за „Човек на годината“ 2012 са отворени

От 01.10.2012октомври 19th, 2020No Comments

От 1 до 31 октомври всеки може да номинира своя кандидат в годишните награди за човешки права на Български хелзинкски комитет

София, 1 октомври 2012 г.

Номинациите за “Човек на годината” – годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Български хелзинкски комитет (БХК), са отворени от днес, 1 октомври.

Всеки може да номинира човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2011 – октомври 2012 г.

Подробните критерии за номинации, както и формата за номиниране, са на сайта www.humanoftheyear.org.

“Във време на нова гражданска мобилизация срещу непочтеността и неуважителността на властниците към обществото “Човекът на годината 2012” търси да означи онези хора, които са образ на тази промяна – които държат на достойнството си и с присъствието и делата си ограничават произвола на безсъвестната държава. Търсим и онези, които, без оглед на режима, влагат себе си в усилия, посветени на достойнството на личността”, кaза Маргарита Илиева, директор на правната програма на БХК и председател на журито на наградите. Постъпките или практиките трябва да са насочени към утвърждаване и защита на основните човешки права и да изхождат от предпоставките на справедливостта и човешкото достойнство като абсолютна стойност.

През 2011 г. журито разшири критериите за наградата, като реши да допуска и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, и чиято дейност е в съзвучие с духа на наградата. Така номинации за защита правата на животните и опазване на природата, например, също станаха допустими – в израз на категоричната убеденост на журито, че тези борби също заслужават внимание, признание и възхищение.

Наградите “Човек на годината” са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.

Освен през сайта, номинации се приемат и на hy2012@bghelsinki.org или на адрес: София 1504, ул. “Върбица” 7; до 31 октомври 2012 г. включително.

Онлайн гласуването за наградата на публиката е от 1 до 30 ноември 2012 г. включително. Награждаването ще е в навечерието на 10 декември, Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония в София.

Тази година журито е в състав: Маргарита Илиева, Иван Бедров, Мими Фурнаджиева, Мирослава Тодорова, Нели Огнянова, Петя Владимирова, Христо Комарницки, Яна Бюрер Тавание.

През 2011 г. в наградите “Човек на годината” допуснатите номинации бяха 33. Гласовете, дадени онлайн при определяне на наградата на публиката, бяха над 9000.

Съюзът на съдиите в България бе отличен с голямата награда “Човек на годината” 2011. “Съюзът на съдиите води изключителна борба. Тези съдии с превъзходно достойнство се борят срещу държавата за собствената си възможност да осъществят нашето право на правосъдие. Тази година ССБ направи революционната крачка да поиска оставката на ВСС. Сега ВСС мисли да злоупотреби тежко и с дисциплинарната си власт, като я използва за репресия срещу съдиите-реформатори“, бяха част от мотивите на журито тогава.

С двете втори награди бяха отличени Антоанета Цонева, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда, и журналистът във вестник “Дневник”, Петя Владимирова. Миналата година бяха връчени и две специални награди: Програма “Достъп до информация” взе приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България, а Димитър Димитров беше обявен за “Активист на годината”. Носител на “Наградата на публиката” – събралият най-много гласове при онлайн гласуването, стана д-р Мила Бобадова – отличена заради водената от нея изключителна и успешна кампания за инкриминиране на жестокостта към животните. За месец гласуване нейната номинация събра близо 3000 гласа.