Skip to main content
Наградата 2013Новини

Остават само три дни до затваряне на номинациите за “Човек на годината” 2013

От 29.10.2013октомври 19th, 2020No Comments

До 31 октомври всеки може да номинира своя кандидат в годишните награди за човешки права на Българския хелзинкски комитет

Остават само три дни до затварянето на номинациите за „Човек на годината” 2013 – годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Българския хелзинкски комитет (БХК).

До 31 октомври всеки може да номинира личност, неформална група или регистрирана в България организация заради конкретни правозащитни постъпки,извършени в периода ноември 2012 – октомври 2013 г.

Вижте подробните критерии за номинации, както и формата за номиниране.

Допуснатите номинации към момента можете да видите тук.

Наградата „Човек на годината“ се присъжда за постъпки или практики, които са насочени към утвърждаване и защита на основните човешки права и изхождат от предпоставките на справедливостта и човешкото достойнство като абсолютна стойност.

Наградата могат да получат и хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, и чиято дейност е в съзвучие с духа на наградата. Така номинации за защита правата на животните и опазване на природата, например, също са допустими.

Наградите „Човек на годината” са морални и нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символно признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота. Награждаването ще е на тържествена церемония в София на 10 декември – Международният ден на правата на човека.

Освен през сайта, номинации се приемат и на hy2013(кльомба)bghelsinki.org или на адрес: София 1504, ул. „Върбица” №7, за Български хелзинкски комитет. Ще бъдат разглеждани номинациите, получени до 31 октомври 2013 г. включително.

Гласуването за наградата на публиката ще се проведе онлайн от 1 до 30 ноември.

***

През 2012 г. в наградите „Човек на годината” допуснатите номинации бяха 32. Гласовете, дадени онлайн при определяне на наградата на публиката, бяха близо 7500.

Участниците в природозащитните протести на Орлов мост през 2012 г. бяха отличените с голямата награда „Човек на годината”. Двете втори награди бяха за Асоциацията на европейските журналисти – България и природозащитника Тома Белев. Бяха връчени и три специални награди: Росен Босев взе приза за цялостен принос към защитата и утвърждаването на правата на човека в България, Спас Спасов взе специалната награда за журналистическа доблест, а ЛГБТ активистът Радослав Стоянов беше обявен за „Активист на годината“. Носител на „Наградата на публиката” – събралият най-много гласове при онлайн гласуването, стана независимият сайт за разследваща журналистика „Биволъ“. За месец гласуване тази номинация събра 1200 гласа.