Skip to main content
НовиниПрессъобщения

Становище на БХК относно номинацията на Джок Полфрийман

От 04.11.2015октомври 19th, 2020No Comments

Във връзка с възникналите въпроси, повдигнати от няколко медии у нас, около номинацията на Джок Полфрийман за “Човек на годината” 2015 г. Български хелзинкски комитет заявява следното:

С наградите „Човек на годината“  всяка година целим да отличим постиженията на хора и организации в правозащитната сфера. Искаме да им дадем гласност и да признаем заслугите им. За тази цел разчитаме на номинации от страна на публиката. Всеки човек има право да номинира хора или организации, които според него заслужават да бъдат отличени. За да бъде приета номинацията, тя трябва да се аргументира чрез посочване на конкретните заслуги на номинирания за предходната година.

Една от номинациите, които получихме тази година, беше на австралийския гражданин Джок Полфрийман, който понастоящем излежава 20-годишна присъда за убийство в софийския затвор. Номинацията, направена от съгражданката му Каролайн Стейпълс, е аргументирана с участието му в създаването и работата на първата и единствена към момента законно регистрирана организация на затворници в България.

Номинацията на Джок Полфрийман напълно отговаря на критериите и изискванията, които сме поставили предварително, и въз основа на това, няма аргументи, с които да откажем включването му сред номинираните. Номинацията е изцяло базирана на правозащитната му дейност, като активист за правата на затворниците, и приемането й по никакъв начин не е относимо към деянието, за което той е осъден.Тя не омаловажава живота на Андрей Монов или скръбта на роднините и приятелите му. БХК освен това не проверява съдимостта на никой от останалите номинирани за „Човек на годината”.

Правата на затворниците са човешки права. Нарушаването им в България е една от най-честите причини държавата ни да получава осъдителни присъди от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Лишените от свобода и особено уязвимите групи сред тях са обект на системно нарушаване на техните основни човешки права, включително на достъп до правосъдие. Необходими са реформи в пенитенциарната система и активното участие на организации като Българско затворническо сдружение за реабилитация може само да спомогне за положително развитие в тази насока и по този начин подобряване на международния имидж на страната ни що се отнася до зачитане на човешките права.

Самоорганизирането на затворниците е крачка към реинтеграцията им в обществото и – както българският съд е признал с акта на регистрация – тази организация извършва полезна за обществото дейност. Безспорно полезно е за обществото човешките права на всички хора, без изключение и без оглед на техния правен статус, да бъдат защитавани. Безспорно полезно е за обществото и това, осъдените добре да разбират значимостта на човешките права и да ги имат за своя лична кауза.

Номинации се приемаха от 1 до 31 октомври 2015 г. включително. На 10 декември 8-членно жури ще отличи основните победители в сферата на защитата на правата на човека, правата на животните и опазване на природата, избрани измежду всички получени номинации.