Skip to main content
НовиниПрессъобщения

Започва 11-тото издание на “Човек на година” за правозащитност

От 15.10.2018октомври 19th, 2020No Comments

Номинациите за наградите „Човек на годината“ – годишните призове за принос към правата на човека и правозащитността на Българския хелзинкски комитет (БХК), са вече отворени. До 15 ноември 2018 г. всеки може да изпраща предложенията си за хора и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права в България.

Допускат се и номинации на хора, борещи се за защита на други ценности, сравними с правата на човека, например защита правата на животните и опазване на природата.

„Човек на годината“ е инициатива, целяща да даде публичност на организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива.

Наградите се връчват за единадесета поредна година. Както и при предходните десет издания, жури, съставено от правозащитници, журналисти и общественици, ще връчи голямата награда, както и няколко специални приза за журналистическа работа и активизъм. Сред членовете на журито тази година са адвокат Александър Кашъмов от “Програма за достъп до информация”, Красимира Величкова от Български дарителски форум, Явор Гечев от фондация “Четири лапи” и други.

Наградите „Човек на годината“ ще отличат най-заслужилите хора и каузи – онези, които са създали прецедент в правозащитната сфера и са били фактор за обществено развитие.  Отличията нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да насърчат хората или организациите, които са фактор в общественото развитие. Критериите можете да намерите на официалния сайт на наградите: humanoftheyear.org.

Номинации се приемат до 15 ноември 2018 г. включително през формуляр за номиниране или по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица” 7. Самите награди ще бъдат връчени на специална церемония на 10 декември – Международният ден на правата на човека. Кои са били отличените през 2017 г. вижте тук.